life energies  •  social motives  •  caring communities

JOINT VALUES

WORK

FOUNDATION

CONTACT

 

PERSPECTIVES

 

“MIJN NEEF WILDE INEENS NAAR SYRIË”

- Gesprek met een taxichauffeur-

 

"Jij werkt in Bloemhof? Ik heb daar zeven jaar gewoond, op de Hyacintstraat; een zijstraat van de Putsebocht. Dat is echt een hele slechte buurt. Daar werd gedeald joh, ik zag het iedere dag… Skunk, cocaïne, heroïne, alles. Een paar mannen daar  rijden in hele grote dure auto’s; dan weet je het al; zij leiden de boel.

 

Kleine kinderen zijn al runners en jongens van dertien, veertien dealen… Ik ga nu nog naar het Marokkaanse theehuis op de Putsebocht en dan kom spreek ik ze…en dan vraag ik ze ‘waarom ga je niet naar school? Studeren? Werken?’ Zo zonde. Het gaat al zo vroeg mis. Ik ben daar weg gegaan, ik wilde niet dat mijn kinderen daar opgroeiden.

 

Ik woon in IJsselmonde. Vroeger was dat goed. Tien jaar geleden. Nu komt het uitschot van Hoogvliet en de Beverwaard er naartoe. Het ergste van het ergste wordt daar gedumpt. Veel Antillianen. Mijn straat is gelukkig rustig. Ik lease samen met mijn collega Aad een taxi. Hij rijdt meestal overdag en ik vaak ’s nachts. Dit is mijn eerste rit overdag. Ik ben heel blij dat ik nu eens overdag kan rijden al ken ik de goede routes zonder file nog niet... Ik wil liever niet meer ’s nachts rijden. Als ik een rit krijg na 24.00 uur voor de Beverwaard dan zijn het ofwel dealers of mensen die geen geld hebben. Laten zich afzetten, gaan soms nog zogenaamd proberen te pinnen en dan is het: 'Oeps, geen geld…ik kan niet betalen. Bel de politie maar.' Ja, dat kan ik doen maar dan moet ik aangifte doen, duurt ook weer twee uur en in die tijd kan ik beter gewoon ritten rijden.

 

In Bloemhof wonen vooral Turken en Marokkanen. Die Marokkaanse en Turkse jongens doen niets en willen alleen maar een dikke auto en dure kleren. En dan noemen ze zichzelf Moslim… 'Ik ben Moslim,' zeggen ze dan. Pfff. Moslim zijn zit in je hart, dat is niet iets van de buitenkant. Geloof is iets van jezelf. Prima als jij een baard wil laten staan of ineens andere kleding wil dragen maar hou je geloof voor jezelf. Ik vind het erg dat door dit soort jongens mensen slecht gaan denken over Islam.

 

Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Die willen echt niet dat hun zoon zo ‘geld gaat maken’. Die hopen dat hun kind het beter krijgt dan zij zelf en iets van hun leven maken. Mijn neef wilde ineens naar Syrië. Zijn moeder is helemaal kapot. Hoe dat kwam? Hij kwam via via gasten tegen. Van die ronselaars. Die zeiden tegen hem en een paar vrienden: ‘jullie moeten stelen want we hebben geld nodig om wapens te kopen voor de strijd tegen de ongelovigen in Syrië.’ Stelen om te vechten tegen ongelovigen. Dat is toch krom? Hij is 22, zo jong. Zit nu vast en wordt straks uitgezet. Vindt hij prima; hij denkt dat het daar beter is. Maar in Marokko verdwijnen mensen die als terrorist worden beschouwd, die verhalen hoor je. Dat accepteren ze daar niet.

 

De vrijheid die hij hier had…zijn kansen; allemaal weg. Zijn moeder huilt iedere dag. Ik zei hem dat een tijdje terug al een keer, voor hij vast zat, maar hij keek me aan en zei dat zijn weg de enige was. Alsof hij de enige was die begreep hoe het echt in elkaar stak. En ik zei; ‘Dit is een politieke strijd jongen, dit gaat niet over geloof! Dit zijn stammen die vechten omdat ze willen regeren. Dit is niet een strijd tussen Alawieten of Shi-iten, dit gaat om macht. Laat je daar niet in zuigen, dit is jouw strijd niet!’  Maar hij is nog steeds overtuigd van zijn eigen gelijk. Hij is nog maar een kind. Een kind zonder toekomst.

 

Ik zie dus dicht bij me dat jongeren steeds meer worden aangetrokken door bijvoorbeeld Syrië. Ineens hebben ze een baard, gaan ze vaak naar de moskee. En tegelijkertijd dealen ze en plegen ze inbraken voor die ronselaars die in de grootste auto’s rijden. De jongens maken zichzelf wijs dat ze dat voor Jihad doen. Het klopt wat je zegt, ze hebben geen dromen meer. En dan ga je zulke dingen doen.

 

Ik heb jonge gasten in mijn taxi die me vragen wat ik verdien. ‘Wat, Zestig, zeventig euro per nacht? Man, ik verdien zo 5000 in een nacht,’ zeggen ze dan. ‘Voor zeventig euro ga ik toch niet werken?’ Dan denk ik; Ja, maar ik kan wel mijn huur betalen, voor mijn kinderen zorgen en ik heb niet meer nodig dan dat. Ik zeg ook altijd tegen die jongens: ‘als je doodgaat neem je het niet mee, dus waarom is geld zo belangrijk?’"

"Als er verdriet is, maakt delen minder. Als er blijdschap is maakt delen meer."

gesprek verenigingsbestuur Birlik, Bloemhof

 

Twee jongetjes op hun sokken

een beeld

 

Het verloren gaan van complexiteit en nuance als basis voor populisme (video)

vraaggesprek met Nelleke Noordervliet n.a.v. kameropera ‘Het Ware Geweld’.

 

Jongens als troonopvolgers

gesprek met een innovatief jongerenwerker

 

“Mijn neef wilde ineens naar Syrië"

gesprek met een taxichauffeur

 

“Het zijn stuk voor stuk straatkinderen. Ze lossen problemen ook echt anders op.”

gesprek met een leerkracht die de overstap maakte van een school in Rotterdam Noord naar Zuid

 

Een school aan de verkeerde kant van de straat

gesprek met directie basisschool op de Kop van Zuid

 

Je droom komt niet uit

gedicht leerling groep 6 Oranjeschool

 

Verdriet

gedicht leerling van groep 7 Oranjeschool

 

“Werken hier betekent dat je de tijd neemt om te luisteren.”

gesprek met intern begeleider basisschool Bloemhof

 

“Ik ben gelukkig, ik ben vrij.”

gesprekken met mijn 33-jarige Turkse juf

 

“Veel kinderen groeien op in een prikkelarme omgeving.”

kleuterjuf basisschool Bloemhof

 

“Ze zijn verbaasd als ze voor het eerst koeien zien.”

gesprek met twee leerkrachten basisschool C.b.s. de Sleutel in Bloemhof

 

“Wij willen dat onze kinderen in beweging blijven.”

gesprek met 25 moeders van de Oranjeschool

 

“De scholen weten wat kinderen nodig hebben”

gesprek met Ton Huiskens

 

De papiermolen groeit voor basisscholen

directies van drie basisscholen in Bloemhof, Rotterdam Zuid